SİYASAL ARAŞTIRMALAR
Bu tür araştırmalar siyasetin genel durumunu, seçmen eğilimlerinde meydana gelen değişiklikleri, bu değişikliklerin bölgesel dağılımlarını; partilerin ve belediyelerin performanslarının değerlendirilmesini, eksikliklerin giderilmesini, gerçekleştirilen hizmetlerin bilinirliğinin ölçülmesini, strateji planlamalarının yapılmasını; sağlamak amacıyla önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
Bu kaynak sağlıklı bir gözlem yapmak, geleceğe yönelik öngörülerde bulunmak veya başarıyı yakalamak isteyenlere geniş bir pencereden bakma olanağı sağlar ve yol gösterir.
Ayrıca gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi düşünülen hizmetlerin duyurulması açısından da bu tip araştırmalar büyük fayda sağlamaktadır.
Siyasal araştırmalar kapsamında
a-Seçmen davranışları ölçümü araştırmaları b-Seçmen eğilimlerini etkileyen faktörlerin tespitine yönelik araştırmalar c-Genel ve yerel seçimler öncesi aday belirleme araştırmaları d-Siyasi parti ve lider popülaritesi ölçümü araştırmaları e-Siyasi söylem analizi araştırmaları f-Yerel yönetim hizmetlerinin ölçümü araştırmaları g-Toplumsal eğilimler ve oy verme davranışını etkileyen faktörlerin tespitine yönelik araştırmalar. h-Gündem araştırmaları i-Oy dağılmlarının oy kaymalarının nedenlerinin tespit edilmesine yönelik araştırmalar.
SOSYAL ARAŞTIRMALAR
Toplumun çeşitli sorunları nasıl algıladığını, nasıl değerlendirdiğini ve nasıl yorumladığını anlamak için yapılan araştırmalardır. Bu tür araştırmalar topluma yönelik gerçekleştirilecek politikaların sonuçlarının önceden tespit edilmesine olanak sağlar.
Sosyal Araştırmalar Kapsamında a-Sosyal değişim araştırmaları b-Sosyokültürel değişim araştırmaları c-Sosyo ekonomik değişim araştırmaları d-Sosyopolitik değişim araştırmaları e-Toplumsal sosyal sınıflar araştırmaları f-Sosyokültürel gruplar araştırmaları g-Sosyo ekonomik gruplar araştırmaları h-Kentleşme ve kentlilik araştırmaları i-Sosyal değerler araştırmaları j-Sosyal kurumlar araştırmaları k-Toplumsal eğilimler araştırmaları l-Toplumsal sosyal yapı araştırmaları
|